 |
Amanida de bacallà i fesols. |
Al restaurant Larica
del carrer del Conde da Vizela de Porto varem tastar un arròs de “polvo” (pop)
presentat en cassola més que correcte, i una amanida de bacalhau i freijaos,
amb un bacallà esqueixat al punt, ni massa salat ni aigualit. És un restaurant
petitet, molt a prop de la llibreria Lello, de visita obligada, i a la vista de
la Torre de los Clérigos. A la nit es troba al mig del barri de copes, amb bars
que tenen música en directe a les terrasses.
 |
Arròs de pop en cassola. |
Al mateix carrer,
cantonada amb el carrer da Fàbrica, hi ha una típica casa de menjars, amb tots
els peixos que puguis imaginar a la brasa. Al carrer da Fàbrica també hi ha un
restaurant hindú que feia molt bona pinta. Potser en una altra ocasió.
 |
Postres del Solar dos Alhos |
A la riba del riu, davant
l’església de Sant Francesc, hi ha el Muro dos Bacalhoeiros, i d’allà fins al
pont de Dom Luís trobareu tota mena de restaurants. Varem triar un on feien un
menú de maridatge de vins d’Oporto, Solar dos Alhos, i així tastàrem alguns
vins diferents del més típic. A part del vi, el cal destacar les postres.
 |
Mitges raccions de sardines i calamars a la brasa. |
Un altre lloc
destacat a les nits del centre és la plaça da Filipa Lencastre, on comença el
túnel de Ceuta. Un dia sopàrem a una casa de menjar, dues mitges racions de
sardines, grans i atlàntiques, i de lulas (calamars) a la brasa, més que
suficients i boníssimes.
 |
Presentació de peces de sushi | . |
 |
Una altra presentació |
A la mateixa plaça hi
ha un restaurantet amb un nom si més no peculiar. Sushi y Sangria. No feu cas
del nom i si us agrada el sushi, entreu-hi. El fet de no veure cap cuiner
oriental no us ha d’amoïnar: el cuiner probablement és brasiler, doncs al
Brasil hi ha una gran colònia japonesa i bons mestres del sushi, d’origen
oriental i autòctons, i Portugal té molta relació amb el Brasil, abans perquè era
la metròpoli, tot i que ara potser han canviat les tornes i la metròpoli és el
Brasil.... Per obrir boca tastarem un carpaccio de salmó, i després dues
seleccions de vint-i-dues peces de sushi. Sense paraules. Evidentment no prenguérem
sangria, sinó un estupend vinho verde, que marida a la perfecció amb els
maquis, nigiris i demés peces que sopàrem.
Relativament a prop
de Porto hi ha dues ciutats que paga la pena visitar, Braga i Guimaraes. El
viatge amb uns envejables trens de rodalies nous, nets i puntualíssims és força
agradable, tot i que una mica llarg (una mica més d’una hora) perquè fan parada
a totes les estacions i baixadors que pugueu imaginar.
 |
Aparador d'una botiga de licors a Braga. |
 |
La mateixa botiga. |
Braga potser és la
ciutat que té més esglésies de tot Portugal, i diu un amic meu que coneix força
la zona que en contrast és on més es renega... Jo no sé si és veritat, però al
costat d’una botiga d’imagineria religiosa hi havia una lonja on venien Licor
da Merda i altres licors en les ampolles que veieu a les fotografies. El restaurant on dinarem, Taberna Do
Migaitas, és a tocar de la Se (catedral).
 |
El senyor Migaitas deu ser un catxondo. |
Una bona amanida per preparar
l’estomac i un xai al forn exquisit, regat amb un bon vi de la part més alta
del Duoro portuguès, molt semblant als de la Ribera de Duero que hi ha a Castella,
posat en garrafa (ampolla) especialment per a ells. El detall de l’ampolla és
la foto del propietari de la taberna vestit de bisbe...
 |
Mitja racció de vedella estofada... |
Guimaraes serà
capital cultural europea 2012. Està força endreçadeta, tot i que encara falta
enllestir algunes obres. Diuen que és el bressol de Portugal, doncs allà va
néixer el primer duc que es va proclamar Rei de Portugal. Precisament el palau
on va néixer, Paço dos Duques de Bragança, va ser totalment reformat i
reconstruït pel seu dictador, Salazar, amb unes pretensions i un gust més que
dubtós. El restaurant triat per dinar, Solar do Arco, va ser un encert, i la vedella
estofada estava molt ben cuinada i tendríssima.
Portugal
és un país que ens agrada i de ben segur que tornarem.
Hola Josep,
ResponEliminaGràcies per afegir-te a la Penedesfera www.penedesfera.cat, la comunitat de blocaires de l'Anoia, l'Alt i el Baix Penedès i el Garraf.
T'agrairíem que per a difondre i augmentar la xarxa facis un link del teu bloc cap al portal. A la barra lateral trobaràs logos i consells per millorar la visibilitat a la Penedesfera.
Recorda que al web trobaràs tot un seguit d'eines per tal de millorar la comunicació i la participació entre els penedesencs a internet.
Salutacions i felicitats pel bloc!
Daniel García Peris
www.danielgarciaperis.cat