diumenge, 13 de maig del 2012

Truita d'ou ferrat i beicon


Truita d'ou ferrat i beixon, de La Tasca

La plaça de les Cols és un dels racons més emblemàtics de Vilanova. Just abans de que esclatés la bombolla immobiliària tot un seguit d’edificis de la façana Nord de la plaça van ser rehabilitats o substituïts per altres de nova planta, amb major o menor fortuna. A empentes i rodolons i amb ajuts públics també s’ha rehabilitat l’edifici del Foment Vilanoví. La façana Sud de la plaça, però, no ha tingut tanta sort, tot i que de mica en mica alguns dels propietaris es posen les piles. Amb tot, la peatonalizació de l’entorn ha dignificat l’espai i li ha obert tot un seguit de noves possibilitats de negoci. Entre d’altres, s’han obert tot un seguit de locals dedicats a la restauració. 
On abans hi havia l’antic Bazar del Cazador, i en la darrera època, un restaurant ètnic, s’ha obert un nou establiment,  LA TASCA. El porten dos germans amics meus amb molt poca experiència professional en la restauració, però amb unes dosis enormes d’empenta, d’il·lusió i de ganes de fer-ho bé. Tenen uns amplíssims coneixements empírics dels fogons (el Jaume) i dels vins (l’Esteve), acumulats durant anys de fer el que ens agrada: menjar bé i beure bons vins.
El local és petit, amb taules que fàcilment es poden adaptar al número de comensals que calgui, des d’una parella fins a un grup d’amics, i a més a més disposen de terrassa a l’exterior. A Vilanova tenim la sort d’aquest microclima meravellós que permet les terrasses a l’aire lliure la major part de l’any, i la plaça de les Cols és un espai ideal per gaudir-ne.
El Jaume i l’Esteve han treballat junts tota la vida, i en el repte de tirar endavant aquesta idea es complementen perfectament. Tenen molt clar que volen oferir qualitat en els productes, i el Jaume confessa que no cuina res que no li agradi. Volen anar al mercat a buscar els productes que oferiran, i no els importa reconèixer les influències d’altres, recollir altres propostes per oferir als seus clients. Em va dir que aviat pensa oferir les galtes de porc que surten en aquest bloc, després de tastar-les diverses vegades cuinades per un altre amic comú, el Paco. Al menú del migdia, de dijous a divendres, podem trobar alguns d’aquests plats, a un preu més ajustat que els caps de setmana, on els plats que ofereixen són més de festa. Aquest dijous vaig tastar uns senzillíssims cigrons amb romesco, perfectes, però al menú també pot aparèixer una sípia a la bruta, o un bon tall de peix a la planxa, o....
Per fer el vermut podem triar diverses conserves seleccionades, unes patates de xurreria “de gourmet”, anxoves del Cantàbric, i algunes tapes per anar fent boca, com l’ensaladilla russa, abundosa de tonyina i olives. No us perdeu les croquetes casolanes.
Algunes d’aquestes racions poden servir per iniciar un àpat, amb les amanides o els plats d’embotits: llonganissa de Vic, xoriço i pernil de Salamanca, donja del Pirineu, formatges i patés acompanyats de llesques de pa artesà de cal Morera, o de pa de coca.
Ofereixen diversos platillos, com les mandonguilles o el trinxat de col i patata amb donja, que és un embotit típic del Pirineu i que li dona un perfum excel·lent al trinxat. Cal destacar també el tractament que el Jaume li fa al fetge gras d’ànec, especialment el que serveix amb ceba caramel·litzada.
De molta qualitat és l’entrecot de vedella. Els caputxins són unes petites boles de carn picada de vedella i porc amb diferents gustos: ceps, formatge emmental, foie o brie amb pernil. Cal tastar els peus de porc.
Pel que fa a la carta de vins, la selecció que ens ofereix l’Esteve és equilibrada, també d’acord amb les seves preferències, i és molt ajustat el preu amb la qualitat.
Trobarem negres de Rioja, de Costers del Segre, Terra Alta i Priorat, i del Penedès un Albet i Nolla a copes formidable.
No tenen gaires vins blancs, pel tipus de cuina que ofereixen, però tot i així hi ha blancs de Rueda i del Penedès, amb un destacable vi de la Terra Alta fet amb la varietat verdejo, Jo, amb més grau que els verdejos fets a Rueda.
Però el que realment destaca de la carta de vins son els caves, Agustí Torelló, Recaredo, Llompart, o copes de Reixach Baqués servides a la temperatura ideal.
Pots triar entre diferent aigües minerals i diferents cerveses, i disposen d’un tirador de Calsberg, probablement únic a Vilanova i a la Geltrú.
Us preguntareu pel títol de l’article: truita d’ou ferrat amb beicon. Quan estaven treballant per poder obrir el local, un amic els hi va preguntar què oferirien de diferent a la resta d’establiments, doncs segons ell, la clau de l’èxit era poder oferir quelcom diferent. Aquella nit l’Esteve va somiar una truita d’ou ferrat amb beicon, i l’endemà el Jaume va fer tot de proves fins obtenir-la. Dels set tipus diferents de truites que ofereixen, aquesta és la més original, feta amb ous molt frescos, mida XL, i amb oli d’arbequina. No us la podeu perdre.
Ja ho sabeu, La Tasca, cuina de caprici.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada