dilluns, 13 de juny del 2011

Xampinyons farcits

Els xampinyons són uns bolets cultivats,  blancs, de carn forta i gust suau que trobarem habitualment als mercats. Normalment es fan servir com a acompanyament de carns o peixos, passats per la paella amb all i julivert o a la planxa. També s’en fan cremes i salses, i unes truites i quiches fantàstiques. Es presenten en diferents mides, des d’un botó (que jo saltejo amb salsa de soja i mírim o Pedro Ximénez, en un pot tapat, amb un raig d’oli d’oliva o de mantega) fins els més grossos, que són els que utilitzo per fer a la brasa o per farcir, com és aquest cas.
Per farcir els xampinyons primer els hi tallarem la part de les arrels i els netejarem bé sota un rajolí d’aigua un per un. Els deixarem eixugar i els hi traurem el peu amb les mans, amb compte de no trencar les cassoletes. Si són de bona mida, amb un buidador o amb una cullera els hi traurem una mica de carn per aprimar les parets i fer més espai a l’interior perquè hi càpiga el farcit, a l’hora que aconseguirem que es coguin abans.
Els peus i la polpa que haguem tret els picarem petits amb el ganivet. A una paella posarem una mica de ceba dolça o de Figueres tallada petita, amb una mica de mantega i d’oli d’oliva (perquè no es cremi). La fem a foc suau una estona, fins que quedi transparent, li tirem el trinxat de xampinyons i ho deixem una altra estona, perquè facin aigua. Fins aquí la tècnica comuna. Si voleu uns xampinyons salats podeu afegir salsa de soja al farcit, o uns dauets de pernil, o de botifarra, o de tomàquets dessecats, o de salmó fumat.... Si voleu fer uns xampinyons dolços, afegiu un bon raig de Pedro Ximénez al farcit i deixeu-lo reduir. Podeu posar aquest farciment en una beixamel, o li tireu una mica d’all i julivert, o qualsevol combinació o idea que tingueu i vulgueu provar.
Quan el farcit ja estigui tebi, ompliu les cassoletes dels xampinyons arran, no gaire més perquè quan coguem els xampinyons minvaran i caurà el farcit.
Ara podreu fer els xampinyons a la paella, amb una miqueta d’oli i tapats (per que suïn). Després els destapeu i deixeu que s’acabin de coure.
També els podeu fer al forn. Podeu posar una mica de pa ratllat o de formatge per sobre, al vostre gust, si els voleu gratinar.
Els podeu fer servir d’acompanyament o com a plat principal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada