diumenge, 4 de març del 2012

Fricandó


Fricandó de vedella amb ceps
Ja ha passat el Carnaval i la seva ressaca. Un dels bons record que quedaran és el dinar que el Ball de Malcasats vam fer a l’Agrupa el Dissabter de Carnaval. A part de la companyia i els músics, excel·lents, la Ina va brodar un  fricandó... immillorable!
El fricandó és un dels plats més típics de la cuina catalana. La part fonamental són uns filets prims de vedella enfarinats i fregits, i bolets, com a matèria primera, i un sofregit i una picada, trets característics d’aquesta cuina. 
Segons el mestre Josep Lladonosa, l’origen d’aquest plat podria ser occità, introduït durant l’edat mitjana en alguna de les migracions que els occitans varen fer cap al Principat. De fet, en occità el mot frica, que ve del llatí frigere vol dir fregir. Tot i això, el què actualment s’entén per fricandeau a Occitània és un altre plat, fet amb mandonguilles de porc estofades. A la resta de França  fricandeau és una peça gran de vedella entatxonada amb cansalada i rostida. A Suïssa sí que es coneix com a fricandeau un plat fet amb escalopes de vedella i xampinyons.  I una de les empremtes dels catalans que es conserven a Cuba és a la cuina: el fricandó, l’all i oli (ole-ole) i l’escudella (escudilla).
Si a la primera recepta d’El Gran Llibre de la Cuina Catalana, Josep Lladonosa ens explica la recepta dels asmarris, a la última ens explica com es fa un fricandó. És la recepta més clàssica: Posarem en remull els cama-secs (normalment es conserven dessecats) unes hores.
La vedella, que hem de demanar al carnisser que la talli en filets petits, normalment és de la tapa plana, cap de mort, etc, talls que presenten entrebadats de greix que afavoreixen la amorositat de la carn cuita. L’hi posarem sal i pebre, l’enfarinarem i la fregirem en oli ben calent. La reservarem en una cassola.
A la mateixa paella on hem fet la carn farem un sofregit amb la ceba i la pastanaga. Un cop sofregides, posarem un manat d’herbes aromàtiques (llorer, farigola, orenga, romaní...) i tomàquet madur, escaldat, pelat i tallat petit o ratllat. Quan estigui concentrat posarem un bon raig de vi blanc i ho deixarem reduir. En aquest punt posarem una mica de farina i la barrejarem amb el sofregit. Incorporarem aquesta barreja a la cassola de la carn i ho portarem tot al foc, cobrint-ho amb aigua o brou. Quan la carn estigui gairebé cuita la traurem, passarem la salsa pel colador xinès, i tornarem a posar la carn i la salsa a la cassola.
Escorrerem el bolets (i els hi traurem els peus, si encara són massa durs) i els passarem per la paella amb una mica d’oli. Els incorporarem a la cassola.
Farem una picada amb alls, ametlles i carquinyolis, la deixatarem amb una mica de la salsa i també la incorporarem a la vedella. Cinc minuts de xup-xup i ja està.
De variacions n’hi ha a cada casa, cada cuinaire té el seu petit truc.
Pel que fa a la carn, a més a més de vedella, jo he cuinat galtes de porc, desossades i filetejades en fricandó, i segur que les galtes de vedella, també desossades i filetejades, han de poder fer un fricandó melós i excel·lent. També he fet fricandó de filets de nero, i qualsevol altre peix fort fet a filets por fer un fricandó de llepar-se els dits.
Pel que fa als bolets, a part dels cama-secs o carreretes seques, es pot fer servir d’altres bolets conservats secs, com els moixernons, les múrgules o els ceps, i bolets frescos com rovellons, gírgoles, pinetells, camagrocs, llenegues o xampinyons.
A Altafulla, la tieta Laura em van ensenyar a fer el fricandó passant la vedella per farina de galeta en comptes de farina de blat.
L’aigua amb la que he hidratat els ceps és la que faig servir per incorporar a la cassola amb el sofregit, per aprofitar tot el sabor que hi deixen els bolets.
Ja he comentat que probablement el plat té origen medieval, per tant el sofregit es pot fer perfectament sense tomàquet.
En comptes de vi blanc també es pot fer servir vi negre, vi ranci i fins i tot es pot posar conyac i flamejar el sofregit.
A la picada, a més a més d’ametlles jo sempre hi poso avellanes, i en comptes de carquinyoli, hi poso un parell de galetes maries.
Sigui com sigui, el fricandó és un plat relativament senzill de preparar i que dona un molt bon resultat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada