Il·lustració del llibre Vilanova i la Geltrú. Imatges de la ciutat i de la comarca, d'A. Virella |
L’altre dia una
bona amiga, que entre d’altres coses programa art contemporani, em deia que
quan parlo de mercats hi poso una passió semblant a la que posa ella quan parla
de sales d’art. Crec que té raó. Per a mi els mercats públics són objecte de
veneració per tots els tresors que hi guarden, per la saviesa culinària
acumulada en les seves parades. En algun escrit anterior ja deia que la cuina és cultura, i els mercats són uns dels centres on trobar la cultura
gastronòmica d’un poble.
Molt d’hora les
comunitats humanes van tenir la necessitat de fer intercanvis de bens i
productes entre els seus membres i amb d’altres comunitats. Els excedents d’uns
i les necessitats d’altres comportaven uns intercanvis que, d’entrada,
beneficiaven a ambdues parts. Aquella necessitat va anar evolucionat fins a
extrems inimaginables, i en aquests moments els que en saben (o no, qui ho
sap?) atorguen a un ésser metafísic que anomenen “els mercats” el govern del món
i la responsabilitat de la crisi. Però els mercats que a mi m’agraden són uns
altres, són els mercats públics dedicats bàsicament a abastir de productes d’alimentació
a la població els que m'interessen.
Poc a poc els intercanvis
comercials primigenis es van protocolaritzar en el temps i en l’espai, sota
l’aixopluc dels poders territorials. Així, al voltant d’algunes places o carrers
més o menys amples, porxats o no, a recer d’esglésies i castells, venedors i
compradors es trobaven de forma periòdica uns dies a la setmana, sota la
protecció de l’autoritat divina o terrenal.
L’augment de
població de les viles i ciutats comportà una especialització dels seus
habitants, l’acumulació d’excedents i l’increment del comerç, i augmentà la
necessitat d’abastir-se d’aliments i d’altres productes. Així es foren
conformant mercats públics, primer mercadals itinerants i després mercats
sedentaris. També aparegueren les fires, sota la protecció de reis i senyors.
La intervenció del
poder polític, a més a més de la protecció i seguretat de les mercaderies i
dels mercaders, garantia l’abastament dels territoris. Amb el control dels
mercats i de les fires s’ordenava el comerç i els preus, amb pesos i mesures estandaritzats
i certa garantia sanitària dels productes i, el que era molt important pels
senyors, en centralitzar-les, es podien establir impostos sobre les
transaccions econòmiques.
La importància
històrica d’aquests mercats i de les fires en el desenvolupament de les ciutats
era cabdal, doncs a més a més del terme municipal on s’ubicaven, la seva
influència arribava als pobles i viles més properes i més enllà. Com a exemple
tardà, un dels criteris que es va fer servir per establir la divisió
territorial en comarques durant la Segona
República va ser l’àrea que abastaven els mercats de les
capitals de comarca.
Els actuals mercats
públics dedicats a l’alimentació són centres on els productes (i moltes vegades
els productors) i els consumidors es troben. Les parades del mercat son petits
distribuïdors que, al contrari que les grans superfícies, poden oferir un
tracte personal i individualitzat, amb professionals que et poden informar i aconsellar.
Els productes que ofereixen moltes vegades són locals i artesanals, algunes
vegades produïts per ells mateixos, com és el cas de les parades de pagesos, i
ofereixen la possibilitat de fer encàrrecs de peces singulars, i amb total
confiança!
Aquests mercats són
centres culturals on es transmet el saber gastronòmic d’una comunitat. Si a
Vilanova encara fem bull de tonyina és perquè encara hi ha parades dels mercats
que en venen, i que t’expliquen com es fa aquest plat. Si encara consumim
espigalls és perquè hi ha pagesos que venen la seva producció directament a les
seves parades. O és que potser trobarem espigalls i bull de tonyina a algun
supermercat o gran superfície? O potser ens explicaran com es cuinen?
Quan visito una
ciutat, a més a més de passejar pel centre històric, visitar museus i
esglésies, dinar en algun restaurant i casa de menjar, procuro visitar els
mercats públics. A Barcelona el Mercat de la Boqueria, però també el
de Santa Caterina, el del Born i el de Sant Antoni són reclams que parlen de la
ciutat al mon. Aquest estiu vaig visitar el Mercado do Bolhao que em va ajudar a entendre el
tarannà de Porto, i tinc algun altre mercat al cap per explicar.
Però abans, crec
que caldria parlar dels mercats a Vilanova (i a la Geltrú). En un proper
article parlaré una mica de la història dels mercats a Vilanova i la Geltrú, i encara en un
tercer article, del Mercat del Centre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada