Suquet de gambes de Vilanova amb fesols de Santa Pau |
La història
d’aquell petit vol la deixo per a un altre dia, però tot això treu cap perquè
el final de l’experiència és l’esmorzar que es fa a les instal·lacions base de
l’empresa, a la faldilla del Cruscat. Per començar, una amanida verda i unes
plàteres d’embotits de la terra amb pa amb tomàquet. Després uns fesols de
Santa Pau al seu punt exacte de cocció i unes botifarres a la brasa excel·lents.
Ho rematem tot amb uns iogurts de la veïna La Fageda, i quedes com nou. A la
rebotiga pots comprar alguns records i productes de la terra, i entre d’altres
suculències, tenen saquets de mongetes seques de Santa Pau. En vàrem comprar, i
el resultat de la compra és la recepta que avui us explicaré.
Les de Santa Pau
són unes mongetes blanques i molt petites, delicades, de pell molt prima, i un
cop cuites, de textura molt fina.
Excel·lents com a
acompanyament, trobar el seu punt just de cocció és la clau de l’èxit dels
plats en els que intervenen. No són fàcils de trobar fora del seu territori de
cultiu, la zona volcànica de la Garrotxa.
Durant el viatge de
tornada vaig estar pensant com podria cuinar aquell petit tresor que havia
comprat, i recordant la recepta d’unes faves
amb almejes que havia de cuinar poc
dies després, a la Penya de l’Allipebre, de l’Agrupa, se’m va acudir de
maridar-les amb gambes de Vilanova.
Les gambes de
Vilanova, encara que pugui ser lleig que jo ho digui, són tan bones o millors
que qualsevol altra gamba amb cognom que pugueu trobar. Les més grosses,
aquells esplèndids gambots vermells que fan tan de goig només fetes a la
planxa, amanides amb un punt d’all i julivert picat i un bon raig d’oli
d’oliva, no són fàcils de trobar, i a més a més el seu preu és prohibitiu. Però
si saps buscar, i coneixes els llocs adequats, pots comprar bones gambes fetes per
les barques de la llotja de Vilanova, amb una mida no tan grossa, però amb un
preu molt més assequible i un gust i una textura igual de bona.
Per començar el
plat courem les mongetes: El dia abans els posarem en remull amb aigua bona, que
no tingui cal. Abans de posar-les a coure, les rentarem i les escorrerem. En
una olla amb aigua freda posarem els fesols remullats i encendrem el foc. Tan
bon punt comenci a bullir, retirarem la mica d’escuma que es pugui fer i hi afegirem
una mica d’aigua freda per trencar el bull. Les deixarem coure força estona, al
voltant d’una hora i mitja, a foc suau, i sacsejarem l’olla de tant en tant,
doncs si les remenéssim amb algun estri les podríem trencar.
Per altra banda, en
una paella posarem un bon raig d’oli i sofregirem una mica les gambes, a les
que prèviament tallarem amb unes tisores els bigotis i les potetes. Les
reservarem.
A la mateixa paella
posarem força ceba tallada molt petita. L’anirem sofregint fins que canviï de
color, i llavors posarem all trinxat. Quan l’all també canviï de color hi
afegirem la polpa de nyora, i després de donar-li dos o tres tombs, posarem una
mica de tomàquet madur, escaldat,
pelat i tallat petit o ratllat . Amb paciència cal concentrar el
sofregit, fins que comenci a agafar aquell color marronet, i llavors apagarem
el foc.
Quan els fesols siguin
cuits, afegirem una mica del seu suc de cocció a la paella per diluir el
sofregit i jo abocarem tot a l’olla. Dos o tres minuts a foc suau, sacsejant
l’olla, i llavors hi abocarem les gambes i tot el suquet que puguin haver fet.
Dos o tres minutets més i podrem apagar el foc. Recordeu, no remeneu ni que sigui amb cullera de fusta, sacsegeu l'olla.
Al plat que surt a
la foto, just abans de tirar el tomàquet, hi vaig afegir la melsa d’una sípia
que tenia congelada, per fer pujar el gustet de mar. Després de reposar una
estona, el maridatge de les gambes de Vilanova i dels fesols de Santa Pau va
estar consumat. Si ho proveu, ja m’ho sabreu dir!
Això promet! me l'apunto de cara a la tardor, perquè ara amb aquestes calors pot tenir el seu risc...
ResponEliminaYo voy a tratar de hacerlas en un suquet de rape y langostinos, sustituyendo las patatas por las alubias de Santa Pau. A ver como queda
ResponElimina